Gece Uyumayan Bebeğiniz İçin Neler Yapmalısınız ?
Bebeğinizin dünyaya gelmesi ile birlikte sizin de hayatınızda farklı bir dönem başlar. Bu dönem biraz zorlayıcı olsa da bebeğinizin gülen yüzü ve hiçbir şeye benzemeyen eşsiz kokusu tüm zorlukları silip götürür. Ancak bu yorgunluğu atmak için hem bebeğiniz hem de siz kaliteli bir uykuya ihtiyaç duyarsınız. Bu nedenle bebeklerde uyku düzeninin oturması oldukça önemlidir.
Bebeklerde Uyku Düzeni
Ailenizin yeni üyesi ile çıkacağınız heyecan ve macera dolu bu yolculukta aklınıza takılan pek çok sorunun olması oldukça normaldir. Bu sorulardan önemli bir konusu ise bebekler nasıl uyutulmalı başlığı altında toplanabilir.
Bu hususta aklınıza takılanlara önerilere kulak vererek yanıt bulabilirsiniz. Bu önerilerin en başında uyku düzeni ve önemi gelmektedir. Böylelikle aileye yeni katılan minik üye ile aile huzuruna huzur kalabilirsiniz.
Bebeklerde Uyku Süresi
Bebeklerin uyku süresi ayına göre farklılık göstermektedir. Beslenme saatleri arasında zaman farklı olduğu için uyku süreleri de değişmektedir. Ancak bebekler için uykunun önemi oldukça büyüktür. Buna bağlı olarak yeni doğan bebekler, bir gün içerisinde 20 saat kadar uyuyabilmektedir. Çünkü henüz bu dönemde bebeklerde gece ve gündüz kavramları oturmamıştır.
İlk bir ay kadar, bebekler uyku ihtiyacını 2 saatlik kısa sürelere bölerek tamamlar. Ancak bebeklerin uyku süresi genel olarak, gündüz saatlerinde geceden daha fazladır. Bu durum anneyi yorabildiği için gündüz vakitlerinde annenin de bebek ile birlikte uyuması, bünyesinin gece için hazır olmasına yardımcı olur.
2. aya geçen yeni doğan bebeklerin uyku ihtiyacı ise 15-17 saate düşer. Fakat hala kısa ve sık uyurlar.
3. ayda bebekler uyku ihtiyacının çoğunu geceye vermektedir. 10 saat gece uyurken 5 saat de gündüz uyumaya başlar. Bu aydan itibaren genel olarak sabah ve öğleden sonra gündüz uykusu 2'ye düşer.
6. aya giren bebekler gece uykusunda en az 5 saat kesintisiz olmalıdır. Bu dönemin anne için gece uykusu konusunda daha konforlu olacağı anlamına gelir.
9. aydan itibaren ise bebek, geceleri uzun ve kesintisiz uyuyabilmektedir. Gündüz 2 kere kısa uyku ve ya 1 kere uzun gündüz uykuları vardır.
12. ayı tamamlamış bebekler artık bir yaşına girmiştir. Gündüz uykusuna direnç gösterebilir. Fakat sağlıklı bir gelişim adına günde en az bir kere öğle uykusu olmalıdır.
Gece Uyumayan Bebeğiniz İçin Neler Yapmalısınız?
Bebeğin gece daha rahat uyuyabilmesi için ebeveynlerin yapabilecekleri durumlar vardır. Bilindiği üzere bebekler için uykunun önemi son derece büyüktür. İyi bir uyku düzeni için rutin şekilde ılık bir banyo ve ardından doğal yağlar ile rahatlatıcı bir masaj yapılabilir. Bezinin kuru olması, rahat nefes alabiliyor olması da uyku için büyük önem taşır.
Odanın ısısı ise ideal olmalı ve uygun şekilde ışıklandırma yapılmalıdır. Bebeğin uykuya hazırlanmasında ortamdaki gürültünün en aza indirgenmesi de önemlidir. Ancak her bebeğin aynı olmadığını unutmamak gerekir. Kimi bebek gürültü ve sesten etkilenmez hatta yüksek sesten hoşlanarak bu şekilde uykuya dalabilir.
Aynı zamanda bebekler nasıl uyutulmalı hususunda rahatlatıcı bir etkiye sahip olan aktiviteler de tavsiye edilebilir. Bu oyunlar bebeğinizin uykuya hazırlanmasında büyük ve önemli bir rol oynamaktadır.
Bebeklerin Uyku Düzenini Bozan Durumlar
Bebeklerin uyku düzeni, gün içerisinde oluşan birçok durumdan kolayca etkilenebilir. Bu durumların başında hasta olmaları gelir. Aynı zamanda diş çıkarma dönemlerinde de uyku düzeni bozulabilir. Diş çıkarma sırasında huzursuz olan bebekler, gece karşılayamadığı verimi gündüz uykusundan almak isteyebilir.
Yeni bir eve taşınma, odasındaki değişimler, farklı bir odada ve ya evde uykuya daldıktan sonra yine bilmediği bir yerde uyanma gibi durumlar bebeğinizin uyku düzenine etki edebilir. Bununla birlikte evde yaşanan huzursuzluklar, anne babanın düzensiz hayatı, yüksek ses kullanımı da bebeğin uykusunu olumsuz yönde etkiler.
Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır?
Bebeğin uyku düzenini kazanabilmesi için bilinçli ve istikrarlı hareket etmek gerekir. Bu durumda bebekler nasıl uyutulmalı hususuna dikkat etmek gerekir. Öncelikle uyku düzenini bozan nedenlerin tespit edilmesi ve aynı durumun tekrar yaşanmaması için, bu nedenlerin ortadan kaldırılması gerekir.
Hastalık gibi durumlarda ise geç kalmadan bebeğin tedavisine başlamak önemlidir. Bebeğin uykuya geçmesini kolaylaştıracak aktiviteler yapmak ve doktorunuza danışarak önerilen bitki çaylarını vermek işinizi kolaylaştırır.
Bebeğimin Uykusunu Nasıl Anlarım?
Bebekler kelimelerle kendini ifade edemez. Ancak vücut dili ile verdiği sinyalleri takip etmek mümkündür. Bu sinyaller bebeğinizin uykusunu anlamada yardımcı olacaktır. Gelişim sürecinde bebekler için uykunun önemi oldukça büyüktür.
Bu nedenle uykuya ihtiyacı olan bebeğin uyuması hem anne için hem de bebek için gereklidir. Huysuzluk uyku sinyalinin başında gelir. Yorgun ve uykusuz olan bebek esneme, sebepsiz ağlama, gözleri ovuşturma, yatağı gösterme şeklinde kendini ifade eder.
Kaliteli Bir Uyku Düzeni İçin Dikkat Edilmesi Gerekenleri
Bebeklerin uyku düzeni adına dikkat edilmesi gereken bir kaç nokta bulunmaktadır. Her bebeğin ihtiyacı değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte bebeğin ayına göre bu ihtiyaçlar şekillenir. Bu nedenle ilk olarak bebeğinizi tanımaya, onu takip etmeye ihtiyaç vardır.
Ardından ihtiyaçları doğrultusunda bir uyku düzenine sokmak gerekir. Kaliteli bir uyku düzeni için; temiz bir yatak, temiz bir bez, tok bir karın, ideal oda sıcaklığı, huzurlu bir ortam ve aydınlatma büyük önem taşır.