Pamuk Kumaş  Kıyafetlerin Temizliği Nasıl Yapılmalı ?

Pamuk Kumaş  Kıyafetlerin Temizliği Nasıl Yapılmalı ?

Pamuk Kumaş  Kıyafetlerin Temizliği Nasıl Yapılmalı ?

Pamuk, (cotton) doğal bir bitki lifidir, pamuklu kumaş olarak da bilinen pamuk bitkisinin kozalarından elde edilen liflerden üretilir. pamuk kumaş (cotton kumaş), doğal bir kumaş olması nedeniyle birçok şekilde kullanılabilen en yaygın kumaş türüdür.

 

 Pamuk liflerinin eski çağlardan beri kullanıldığına inanılmaktadır. Pamuk lifi, pamuk bitkisinin tohumlarını çevreleyen uzun, lifli beyaz tüylerin bükülmesiyle elde edilen doğal bir maddedir. Pamuk, pamuk liflerinden oluşan pamuk mumu, yağlar ve selülozdan oluşan doğal ve yapısal bir malzemedir.

 

 Pamuk ipliği, pamuk bitkisinin tohumlarını saran uzun, lifli tüylerin bükülmesiyle elde edilen doğal bir maddedir. Bu lifler farklı uzunluklarda ve kalınlıklarda gelir ve emici özelliklere sahiptir, bu da pamuğu yumuşak ve rahat giyilebilir hale getirir. Pamuklu kumaş, çok yönlü bir kumaş olduğu için nefes alabilen yapısı, doğallığı ve sıcak hissi sayesinde sıcak ve soğuk çoğu iklimde yaygın olarak giyilir.

 

 Pamuklu kumaş yazın serinletici, pamuklu elbiseler ise kışın sıcak tutma özelliğinden dolayı her mevsim kullanılabilen bir kumaştır. Pamuğun çok yönlülüğü, mukavemet ve dayanıklılığındaki doğal liflerin doğasından kaynaklanmaktadır.

 

 Pamuğu diğer liflerden ayıran faktörler ıslakken emiciliği, mukavemeti ve yumuşaklığı gibi faktörler pamuğu diğerlerinden ayırır. Bu nedenle iç giyim, ev tekstili, çorap, t-shirt, gömlek, pijama vb. ürünlerde sıklıkla kullanılmaktadır.

 

 Pamuklu Kumaş Özellikleri

 

 Pamuklu kumaşlar sıcak suda yıkamaya ve sıkmaya uygundur. Kuruması için asılabilir. Hala nemliyken ütülenirse kat yerleri daha hızlı açılır ve kuruduğunda sıcak buharlı ütüyle ütülenebilir. Sentetik ve pamuk karıştırıldığında daha az kırışır ve daha kolay ütülenir. Pamuklu kumaş yıkarken içindeki tüy nedeniyle geç kurur, çok az emer, bu nedenle iç kısımda çok az nem vardır ve geç kurur.

 

 Nemi iyi emer ve ısıyı vücuttan uzaklaştırarak vücudu serin tutar. Statik elektrik üretmez. Pamuklu kumaş, üretim sırasında rengi iyi korur. Ön işlem görmemişse, genellikle yıkandığında çeker. Uzun süre küf ve güneş ışığına maruz kalırsa bozulur. Islakken kuruya göre daha güçlüdür. Sentetik kumaşlara göre daha kolay kırışır ve ütü gerektirir. Çabuk kirlense de kolayca temizler.

 

 Kumaş Türlerine Göre Temizlik Yöntemleri

 

 Her kumaşın yapısı farklıdır. Bu nedenle lekelerle mücadele için farklı temizleme yöntemleri kullanılmalıdır. Bazı kumaşlar oldukça emicidir ve leke tutmaz. Bu nedenle lekelerle mücadele için farklı çözümler geliştirilmelidir. Temizlik genellikle üç farklı kategoriye ayrılır:

 

 Elle yıkama

 Çamaşır makinesi

 Kuru temizleme uygulaması

 Seçilecek temizleme yöntemi, kumaşa ve lekenin türüne göre değişir.

 

 Pamuklu Kumaş

 

 Dayanıklılığıyla bilinen pamuklu kumaşlardaki lekeler türlerine göre değişiklik gösterse de çoğu makinede yıkanıp temizlenebilir. Elde yıkamayı veya kuru temizleme de tercih edilebilir.

 

 Kumaş Türleri ve Kullanım Alanları

 

 Pamuklu, penye, doğal ve sentetik gibi birkaç katmana ayrılır. pamuk kumaş; kıyafet, battaniye, çarşaf gibi günlük hayatta sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Kaşmir kumaşlar da kıyafet yapımında kullanılan kumaşlardan bazılarıdır. Kışın giyilebilecek ağır giysiler bu kumaştan yapılır. Kaşmir, bu sınıfın en ünlü kumaşıdır.

 

 Doğal kumaş; Hava alan, terletmeyen, çabuk kırışan, ütü gerektiren, bakımı zor kumaşlardır. Keten ve ipek gibi kumaşlar bu pozisyonda sınıflandırılır. Günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan sentetik kumaşlar yazlık kumaşlar olarak bilinir ve nefes alabilen özelliklere sahiptir. Ayrıca bu kumaşların bakımı kolaydır.

 

 Pamuklu Kumaş Kullanım Alanları

 

 Pamuk liflerinde aranan en önemli özellikler uzunluk ve inceliktir. Rengi beyazdır ancak çevresel faktörlere bağlı olarak değişiklikler gözlenir ve krem, gri, kahverengi, sarı da olabilir. Nem emme işlevi oldukça iyidir, bu nedenle yüksek ter emme işlevine sahiptir. Bu özelliği onu iç giyim için uygun bir malzeme yapar.

 

 Pamuk ipliğinden yapılmış pamuk kumaş; patiska, basma, kot, gabardin, Amerikan bezi (tesettür), mermerşahi, tülbent, krep, şifon, opal, gazlı bez, diril, organze, flanel, poplin bunlara örnek verilebilir. Pamuk lifi kullanılan alanlar ise; iç giyim, dış giyim, iş kıyafetleri, çocuk giyim, ev tekstili, döşeme, aksesuar, iplik, eşarp ve çoraptır.

 

 Pamuklu Kumaş Terletir mi?

 

 Pamuklu kumaşlar arasında en çok merak edilen konulardan biri teri emip çekmediğidir. Pamuklu kumaşlar genellikle bol ve yumuşak bir tasarıma sahiptir. Özellikle nemi emerek ısıyı vücuttan uzak tutmanız sağlığınız için daha iyi olma özelliğine sahiptir. Bu nedenle ter tutmayan bir kumaş olduğu netleştirilmelidir.

 Ayrıca her mevsime uyum sağladığı için kışın sıcak, yazın serin tutan bir yapıya sahiptir.

 

 Bu nedenle çok yönlü bir ürün olarak kendini göstermektedir. Cildi terden korumak için tasarlandığından tekstil endüstrisinde yaygın olarak kullanılan önemli çeşitlerden biridir. Başta giyim olmak üzere birçok farklı üründe yaygın olarak kullanılan bir türdür.

 

 Çocuk Giyimde En Çok Tercih Edilen Pamuklu Kumaşlar

 

 Pamuk Saten

 

 Pamuk saten ince liflerden üretilir. İnce ipliğin maliyetinin yüksek olması ve dokuma sıklığı nedeniyle kumaş maliyeti de yüksektir. Hantal ve kaygan olan türü ipek saten, % 100 pamuk olan türü ise pamuk saten olarak adlandırılır. Pamuklu saten malzeme terlemeyi önler.

 

 Pamuk Poplin

 

 Poplin ince, orta ağırlıkta düz bir kumaştır. Pamuklu poplinin en belirgin avantajı sıcak tutan ancak ince bir yapıya sahip olmasıdır. Pamuklu poplin ince bir ipliğe ve kalın bir dokumaya sahiptir. % 100 pamuktan üretilmiş dokuma bir kumaştır.

Etiketler: Pamuk Kumaş
Şubat 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR