Çocuklarla Alışveri̇şte Anlaşma Ve Uyum Sağlamanın Yolları

Çocuklarla Alışveri̇şte Anlaşma Ve Uyum Sağlamanın Yolları

Çocuklarla Alışveri̇şte Anlaşma Ve Uyum Sağlamanın Yolları

Ailece yapılacak olan en güzel etkinlikler içerisinde alışveriş gelir. Ailenin bir arada olması ve ortak bir şeyler paylaşması anlamı taşıdığını söylemek mümkün. Elbette söz konusu çocuk giyim olduğu zaman ebeveynler ile çocuklar arasında birtakım anlaşmazlıklar söz konusu olabilir. Bu konuda çocuklarla alışverişe çıkıldığında anlaşma ve uyum sağlayabilmek için bazı parametreleri ele almak gerekir.

 

 Özellikle böyle durumların krize dönüşmemesi ve çocuklar ile anlaşmazlık oluşmaması için, bu konuda birtakım püf noktaları bulunmaktadır. Her aile ve ebeveynler bu püf noktalarını değerlendirmek suretiyle çocuklarımızla ilk alışveriş keyfi daha da özel hale gelebilir. Hatta bu durum zamanda alışkanlık haline gelerek ebeveynler ve çocuklar arasında keyifli bir alışveriş ortamı sağlanabilir.

 

 Çocuklarla Alışveriş Esnasında Anlaşmazlıklar

 

 Çoğu zaman ebeveynlerin çocuklarıyla alışverişe çıkması bir kabusa dönüşebilir. Özellikle çocuklar beğenmediği yerlerde çabuk sıkılırlar ve huzursuzluk çıkarabilirler. Aynı zamanda tam tersi olarak alışveriş merkezlerinde veya oyuncak dükkanlarında istedikleri olmayınca uyumsuzluk yaratabilirler. Öyle ki inatla istediklerini tuttururlar ve hatta kendilerini yerleri bile atabilirler.

 

 O yüzden aileler için küçük çocuklarıyla dışarı çıkmak oldukça zordur. Bu durum ister oyuncaklar ister farklı alışverişler çocuk giyim esnasında olsun fark etmeden sorun yaşanabilir. Böyle durumlarda çocukları uyaran durumlar fazla olduğu için alışverişin neresine gidilirse gelirsem bazı tartışmalar, ağlamalar ve anlaşmazlıklar yaşanabilir. Bunun için doğru püf noktalarını dokunmak, çocuklarla ebeveynlerin alışverişinin çok daha keyifli hale gelmesine fırsat verebilir.

 

 Çocuklarla Alışverişe Çıkmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

 Öncelik olarak çocuklarımızla ilk alışveriş olmadan önce ele alınması gereken bazı hususlar söz konusudur. Böylece onların daha uyumlu şekilde farklı alışveriş yerlerinde eğlenmesine fırsat vermek mümkündür.

 

 - Çocuklarla önceden konuşulmalıdır. Çocuklara nereye ne amaçla gidildiğine yönelik onlara önceden bilgi verilmelidir. Özellikle fazla paralarının olmadığı, her şeyi alamayacaklarını çocuklara anlatmak gerekir.

 

 - Alışveriş esnasında çocukların ebeveynlerinin yanında kalması gerektiği yönelik bilgiler verilmelidir. Eğer çocuklar çok hareket eder ve ailesinden uzaklaşırsa kaybolabileceği düşüncesi onlara sunulmalıdır.

 

 - Dün huzursuz olduğu uykusuzluk ve açlık döneminde alışverişe çıkılmamalıdır. Çocukların çok rahat ve mutlu olduğu, karınlarının doyduğu bir dönemde çocuklarımızla ilk alışveriş yapmak önemlidir.

 

 - Yaş gruplarına göre çocukların ihtiyacı olacak yiyecek, mama, bez ve benzeri birçok unsur ailelerin yanında olmalıdır.

 

 - Alışveriş için yapılacak bir liste ya da planlama, gerekli olan yerlere zamanında giderek çocukların sıkılmadan alışveriş yapmasına imkan verebilir.

 

 Genel çerçevede Yukarıdaki kriterlere uyum sağlayarak ebeveynler çocukları ile alışveriş öncesi bir anlaşma sağlayabilir. Bu da büyük ihtimal alışverişlerin çok daha eğlenceli geçmesine fırsat verecektir.

 

 Çocuklarla Alışveriş Esnasında Yapılması Gerekenler

 

 Çocuklarla alışveriş öncesi yapılacak anlaşmanın ardından, aynı şekilde alışveriş esnasında da dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur. Yine aynı şekilde bu hususları dikkat ederek çocuk giyim ve benzeri alışverişlerde çok daha uyumlu şekilde gezme ve dolaşma imkanı elde edilebilir.

 

 - Çocuklar sıkıldığı andan itibaren onları rahatlatacak oyuncaklar, yiyecekler, su ve benzeri unsurlar bulundurulmalıdır.

 

 - Çocuklar Işık ya da çok gürültünün olduğu yerlerde huzursuzlanabilir. O yüzden stres yoğunluğunun daha az olduğu noktada alışveriş yapmaya özen gösterilmelidir.

 

 - Alışveriş esnasında çocuklara özel verilen etkinlikleri onları katmak, mutlu edeceği için alışveriş daha keyifli geçebilir.

 

 - Alışveriş esnasında çocukların da yardım etmesi için onlara bazı eşyalar verilebilir. Böylece onlara sorumluluk yüklenir ve ödüllendirilmiş olur. Bu da çocuğu bir işe yaradığını hissederek mutlu edebilir.

 

 Yukarıda verilen parametreler ele alınarak alışverişte daha sorunsuz ve huzurlu bir gezi gerçekleştirilebilir.

 

 Alışverişin Keyifli Geçmesi İçin Çocuklara Verilecek Eğitim

 

 Çocuklar farklı yaş kriterlerine göre fark etmeden her daim istediklerinin olmasını talep ederler. Elbette bu olmadığı zaman durumu anlayamadıkları için huzursuzluk ve tartışma çıkarabilir. Özellikle de alışveriş esnasında bunun çok daha fazla geçebileceğini söylemek mümkün.

 

 O yüzden çocuklarla konuşmak, kuralları açıkça onlara uyumlu şekilde ifade etmek en önemli kriterler içerisinde gelir. Çocuklar böylece nereye gidecekleri ve ne yapacaklarına dair bilgi sahibi oldukları için alışveriş çok daha keyifli bir şekilde geçirilebilir.

 

 Çocuklara Hayır Denmesi Bilinmeli

 

 Her ne kadar kurallar çocuklara söylense bile yine de çocuklar bu kuralları umursamayıp huzursuzluk yaratabilir. Böyle durumlarda özellikle de çocuklarımızla ilk alışveriş esnasında sakin olunması çok önemlidir. Çok sakin ve net bir şekilde çocuklara hayır denmesi bilinmelidir.

 

 Aynı zamanda hayır dendiği zaman tüm ağlamalar ve çocuğun kendini yere atmaları karşısında sakin kalınmaya devam edilmelidir. Eğer çocuğun bu yaptıklarına karşı yenilgi yaşanırsa çocuk bunu daha alışkanlık haline getirebilir.

 

 Çocuğun Davranışlarına Karşı Doğru Tutum Ele Alınmalıdır

 

 Çocuklar her zaman alışverişte mutlaka huzursuzluk yaratabilir, ağlayabilir ve kendini yerlere atabilir. O yüzden çoğu zaman çocukların yaptıkları bu davranışlara karşı görmezden gelmek durumu kontrol altına alma şansı verebilir.

 

 Eğer çocuk bunu yapmaya devam ederse o zaman oradan derhal ayrılmak ve çocuğun istediğinden mahrum bırakılması önemlidir. Çocuğun mutlaka eve gittikten sonra yaptıklarına karşı özür dilemesi gerektiği anlatılmalıdır.

Etiketler: Çocuklarla Alışveri̇şte Anlaşma Ve Uyum Sağlamanın Yolları
Ocak 08, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR